Pand met één ingang is niet splitsbaar

Als een pand zodanig is ingericht dat het privédeel uitsluitend via een trap in het zakelijke deel is te bereiken, is dat pand niet splitsbaar. Tot dit oordeel kwam Rechtbank Den Haag. Is zowel het privégebruik als het zakelijke gebruik van dit pand minimaal 10%, dan is het pand in zijn ‚ geheel keuzevermogen en mogen de eigenaren het volledig toerekenen aan hun privévermogen.

Het ging in deze zaak om een echtpaar dat via een vennootschap onder firma (vof) een bakkerij exploiteerde. De echtgenoten waren in algehele gemeenschap van goederen gehuwd en beiden voor de helft eigenaar van het winkelpand met een magazijn en een afzonderlijke bovenwoning. Het privédeel en het zakelijke deel waren kadastraal niet gesplitst. Het winkelgedeelte werd door de echtgenoten tegen een vergoeding ter beschikking gesteld aan de vof en de bovenwoning werd verhuurd aan studenten. De echtgenoten wilden het gehele pand toerekenen aan hun privévermogen, maar de inspecteur vond dat het pand moest worden gesplitst in een zakelijk deel en een privédeel.

Sanitaire ruimte

De rechtbank stelde vast dat de verhuurde bovenwoning alleen kon worden bereikt via een trap in het zakelijke deel van het pand. Ook constateerde de rechtbank dat het gehele pand slechts over één keuken en één sanitaire ruimte beschikte. Zowel de huurders van het woongedeelte als het winkelpersoneel moesten deze ruimten gebruiken.

Daarom oordeelde de rechtbank dat het pand niet splitsbaar was. Dat de gebruikers van het ondernemingsgedeelte het gezamenlijke gebruik van de keuken en het sanitair voor lief namen deed hier volgens de rechtbank niets aan af. Uit het feit dat het pand niet splitsbaar was vloeide voort dat het pand in zijn geheel keuzevermogen vormde, omdat zowel het zakelijke gebruik als het privégebruik minimaal 10% bedroeg. De echtgenoten mochten het pand daarom geheel tot hun privévermogen rekenen.

Bron: Rechtbank Den Haag, 12 september 2019, ECLI:NL:RBDHA:2019:9736/9739

Admarcon BV
Herenweg 29-O
2105 MB Heemstede

Postbus 432
2100 AK Heemstede

Telefoon 023 - 529 38 36
E-mail: info@admarcon.nl

Routebeschrijving
 
© Alle rechten voorbehouden.
Ehio Media content marketing