Fiscus mag inlener als eerste aanspreken

Als een bv in gebreke blijft bij het betalen van de ingehouden loonheffingen, mag de ontvanger ervoor kiezen eerst de inlener aansprakelijk te stellen in plaats van de bestuurder van de betreffende bv. Tot dit oordeel kwam Rechtbank Zeeland-West-Brabant.

Een bv leende personeel in van een andere bv die vervolgens te weinig loonheffingen afdroeg over de uren die zij aan de inlenende bv had verloond. De ontvanger stelde daarom de inlenende bv aansprakelijk voor de onbetaalde loonheffingen. De bv maakte hiertegen bezwaar en toen dit bezwaar werd afgewezen ging zij in beroep. Volgens de inlenende bv had de ontvanger eerst moeten proberen de bestuurders van de uitlenende bv aansprakelijk te stellen.

 

Niet verplicht

De rechtbank was het niet met de inlenende bv eens, omdat de wet geen voorrangsregels bevat voor de diverse aansprakelijkstellingen. De ontvanger is dus niet verplicht eerst de bestuurders van een bv aansprakelijk te stellen en pas daarna de inlenende bv. Hij mag ervoor kiezen eerst de inlenende bv aansprakelijk te stellen.

 

Bron: Rechtbank Zeeland-West-Brabant, 31 juli 2018, ECLI:NL:RBZWB:2018:4570

Admarcon
Herenweg 29-O
2105 MB Heemstede

Postbus 432
2100 AK Heemstede

Telefoon 023 - 529 38 36
Telefax 023 - 529 59 37
E-mail: info@admarcon.nl

Routebeschrijving
 
© Alle rechten voorbehouden.
Ehio Media content marketing