Zelfs bij vierde eigenaar kan auto voor bpm nieuw zijn

Een auto die voor de derde keer van eigenaar wisselt kan voor de berekening van de belasting personenauto’s en motorrijwielen (bpm) toch kwalificeren als nieuwe auto. Tot dit oordeel kwam Hof Amsterdam.

Een bedrijf kocht op een veiling in de Verenigde Staten (VS) een auto die in 2010 voor het eerst was toegelaten in de VS. Een kleine vier jaar later, in juni 2014, vond de eerste tenaamstelling in Nederland plaats waarna de auto in gebruik werd genomen. Bij de aangifte bpm paste het bedrijf een afschrijving vanwege gebruik toe, maar volgengs de inspecteur kwalificeerde de auto als een nieuwe auto. Er was namelijk nog maar 195 kilometer mee gereden en bovendien vertoonde de auto geen sporen van gebruik of beschadigingen.

 

Slijtage

Het hof was het met de inspecteur eens. Er was weliswaar sprake van slijtage door het veelvuldig starten voor demonstratiedoeleinden, maar dit viel volgens het hof niet onder sporen van gebruik. Ook vond het hof het niet relevant dat de auto al in de VS geregistreerd was geweest en evenmin dat het na de eerste toelating in de VS bijna vier jaar duurde voordat de auto in Nederland werd gebruikt. De voorgaande eigenaren waren immers allemaal autodealers. Volgens het hof behoorde de auto tot de handelsvoorraad van deze dealers en was het hierdoor niet aannemelijk dat de vorige eigenaren zelf met de auto hadden gereden. Voor de bpm was er dus sprake van een nieuwe auto.

 

Bron: Hof Amsterdam, 27 september 2018, ECLI:NL:GHAMS:2018:3819

Admarcon
Herenweg 29-O
2105 MB Heemstede

Postbus 432
2100 AK Heemstede

Telefoon 023 - 529 38 36
Telefax 023 - 529 59 37
E-mail: info@admarcon.nl

Routebeschrijving
 
© Alle rechten voorbehouden.
Ehio Media content marketing