Niet alles telt mee voor urencriterium

Verricht een ondernemer naast zijn ondernemingsactiviteiten nog andere activiteiten dan tellen deze in de meeste gevallen niet mee voor het urencriterium, zelfs niet als de klantenkringen van de beide activiteiten grotendeels overlappen. Dit blijkt uit een uitspraak van Hof Den Haag.

In deze zaak ging het om een vrouw die in het kader van haar onderneming actief was als gastouder. Doordat zij deze activiteiten slechts twee dagen per week uitvoerde voldeed zij niet aan het urencriterium. Daarom wilde de vrouw ook de uren meetellen die ze besteedde aan de verkoop van zelfgemaakt speelgoed. Zij stelde dat deze activiteiten lagen, omdat ze aan ouders zowel kinderopvang als speelgoed aanbood.

 

Speelgoed

Het hof was echter niet met de vrouw eens. Weliswaar overlapten de klantenkringen van de kinderopvang en de speelgoedverkoop grotendeels, maar dit betekende niet automatisch dat beide activiteiten bij elkaar hoorden. Daarom bekeek het hof of de vrouw met het maken en verkopen van speelgoed een afzonderlijke onderneming dreef. Het hof concludeerde echt dat dit niet het geval was, omdat de omzetten en resultaten hiervoor te gering waren. Zodoende was het maken en verkopen van speelgoed geen ondernemingsactiviteit waardoor de daaraan bestede uren niet mochten meetellen voor het urencriterium.

 

Bron: Hof Den Haag, 16 januari 2019 ECLI:NLGHDHA:2019:47

Admarcon
Herenweg 29-O
2105 MB Heemstede

Postbus 432
2100 AK Heemstede

Telefoon 023 - 529 38 36
Telefax 023 - 529 59 37
E-mail: info@admarcon.nl

Routebeschrijving
 
© Alle rechten voorbehouden.
Ehio Media content marketing