Geen aftrek voor negatieve btw op creditfactuur

Een onderneming die eerst een factuur verstuurt en vervolgens geruime tijd later een creditfactuur verstuurt met daarop een negatief bedrag aan btw, kan deze btw in principe niet aftrekken. Tot dit oordeel kwam Hof Arnhem-Leeuwarden.

Een bv verrichte managementwerkzaamheden voor een dochter-bv en bracht hiervoor een managementvergoeding in rekening. Op de factuur stond btw die door de bv werd afgedragen en door de dochter-bv als voorbelasting werd afgetrokken. Jaren later ging de dochter-bv failliet en stelde de b een creditfactuur op. Het negatieve btw-bedrag op deze creditfactuur werd door de bv afgetrokken, maar de inspecteur weigerde de aftrek.

 

Belastinginkomsten

Het hof was het met de inspecteur eens. Doordat de btw-richtlijn en de wet niets regelen over de btw-gevolgen van een creditfactuur blijven de hoofdregels van toepassing. Aangezien de dochter-bv de afgetrokken btw niet had terugbetaald aan de fiscus, zou er een verlies van belastinginkomsten dreigen als de bv het btw-bedrag nu zou aftrekken. Daarom was de negatieve btw niet aftrekbaar.

 

Bron: Hof Arnhem-Leeuwarden, 13 november 2018, ECLI:NL:GHARL:2018:9882

Admarcon
Herenweg 29-O
2105 MB Heemstede

Postbus 432
2100 AK Heemstede

Telefoon 023 - 529 38 36
Telefax 023 - 529 59 37
E-mail: info@admarcon.nl

Routebeschrijving
 
© Alle rechten voorbehouden.
Ehio Media content marketing