Forse naheffingen btw vanwege afroommodule

Als de Belastingdienst, al dan niet in samenwerking met de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD), aannemelijk maakt dat een restaurant gebruikmaakt van een afroommodule, kan dit leiden tot forse naheffingsaanslagen voor de btw. Dit blijkt uit een uitspraak van Rechtbank Noord-Nederland.

Bij twee wokrestaurants die tot dezelfde fiscale eenheid behoorden werden in het kader van het ‘Landelijk interventieproject wokrestaurants’ diverse waarnemingen ter plaatse uitgevoerd door werknemers van de Belastingdienst. Ook vond een boekenonderzoek plaats en bleek vervolgens dat de werkelijk verantwoorde opbrengsten niet aansloten bij de bevindingen tijdens de uitgevoerde waarnemingen. Uit onderzoek van de FIOD bleek dat een afroommodule was verstopt in twee programma’s op de computers van de restaurants. Met deze afroommodule werd de contante omzet verwijderd uit de financiële administratie waardoor de opbrengsten te laag werden verantwoord.

 

Listigheid

De inspecteur legde forse naheffingsaanslagen omzetbelasting en vergrijpboeten op en de rechtbank oordeelde dat de naheffingen terecht waren. Volgens de rechtbank had de inspecteur voldoende aannemelijk gemaakt dat de wokrestaurants beschikten over een in twee computerprogramma’s verstopte afroommodule. Aangezien er sprake was van opzet en listigheid waren ook de vergrijpboeten terecht opgelegd.

 

Bron: Rechtbank Noord-Nederland, 10 december 2018, ECLI:NL:RBNNE:2018:4960

Admarcon
Herenweg 29-O
2105 MB Heemstede

Postbus 432
2100 AK Heemstede

Telefoon 023 - 529 38 36
Telefax 023 - 529 59 37
E-mail: info@admarcon.nl

Routebeschrijving
 
© Alle rechten voorbehouden.
Ehio Media content marketing