Eenmanszaak krijgt vóór 1 januari 2020 nieuw btw-nummer

Alle eenmanszaken in Nederland krijgen vóór 1 januari 2020 een nieuw btw-nummer. Dit heeft de staatssecretaris van Financiën schriftelijk laten weten aan de Tweede Kamer. Hiermee voldoet de Belastingdienst aan de eis van de Autoriteit Persoonsgegevens om te komen met een alternatief voor het huidige btw-nummer.

Momenteel vermelden de ongeveer 1,3 miljoen eenmanszaken in Nederland hun btw-nummer op de facturen en website. Het probleem hierbij is dat dit btw-nummer het Burgerservicenummer (bsn) van de ondernemer bevat. Het bsn is echter een vertrouwelijk nummer dat is bestemd voor de communicatie tussen burger en overheid. De Autoriteit Persoonsgegevens vindt dan ook dat het bsn niet openbaar mag worden gemaakt en dat de Belastingdienst vóór 1 januari 2020 met een alternatief moet komen.

 

Identiteitsfraude

De staatssecretaris heeft nu een alternatieve methode voorgesteld. Hierbij krijgen alle eenmanszaken een nieuw btw-nummer dat zij vervolgens kunnen gebruiken voor vermelding op de facturen en website. Hiermee wordt het risico rond identiteitsfraude verminderd en de privacy versterkt. Voor de betrokken ondernemers betekent het dat zij eind 2019 een nieuw btw-nummer krijgen en dat zij hun eigen administratie en praktijk hierop moeten aanpassen. Ook leveranciers van administratieve software moeten ervoor zorgen dat hun producten met de nieuwe btw-nummers overweg kunnen.

 

Vertaald

Overigens blijft in de interne systemen van de Belastingdienst het huidige btw-nummer in gebruik. Dit mag, want het gaat hierbij om interne verwerking door de overheid waarvoor het bsn is bedoeld. Het nieuwe btw-nummer is voor extern gebruik en wordt bij contacten met de systemen van de Belastingdienst automatisch ‘vertaald’ naar het oude nummer. Hiermee kan de interne verwerking door de Belastingdienst ongestoord verlopen. Volgens de staatssecretaris wordt bij de gepresenteerde methode de privacy van ondernemers beschermd en wordt tegelijkertijd de heffing van de btw gewaarborgd.

 

Bron: ministerie van Financiën, 19 december 2018, 2018-0000219615

Admarcon
Herenweg 29-O
2105 MB Heemstede

Postbus 432
2100 AK Heemstede

Telefoon 023 - 529 38 36
Telefax 023 - 529 59 37
E-mail: info@admarcon.nl

Routebeschrijving
 
© Alle rechten voorbehouden.
Ehio Media content marketing